Joves en Pràctiques (1): Nacho Martín, psicologia al servei de la Casa d’Oficis

Joves en Pràctiques (1): Nacho Martín, psicologia al servei de la Casa d’Oficis

El passat 31 de març va finalitzar una nova edició del programa JENP (Joves En Pràctiques) que ha permès a tres joves menors de 30 anys i amb titulació universitària o de cicle formatiu, gaudir d’un contracte de treball de sis mesos amb l’Ajuntament de Castelldefels.

Els beneficiaris del JENP, subvencionat pel SOC en el marc del programa de la Garantia Juvenil, han pogut adquirir una primera experiència laboral relacionada amb els seus estudis superiors, desenvolupant càrrecs tècnics adequats a la seva formació en diferents departaments municipals. Gràcies a aquesta oportunitat contractual, poden fer un pas endavant que pot ser vital per a la millora de la seva ocupabilitat. Un impuls essencial per tal d’iniciar una trajectòria professional arrelada a les seves respectives vocacions.

Nacho Martín – 30 anys – Graduat en Psicologia

Avui coneixem el cas del primer dels tres joves beneficiaris del programa JENP. Nacho Martín, veí de Castelldefels de 30 anys, va finalitzar el 2019 el grau en Psicologia, però fins ara només havia pogut treballar en llocs de venda i d’atenció al públic, a més de com a professor de repàs en un centre acadèmic.

I és que la vocació de Nacho per la psicologia sempre ha anat orientada a la rama més educativa, d’acompanyament i assessorament dels adolescents, un sector de la població que pateix especials dificultats per a trobar el seu camí, tant en el món acadèmic com en el professional. Un camí que en el cas d’en Nacho va començar a redefinir-se quan va ser contactat per La Guaita per a ocupar un lloc de feina com a tècnic d’ocupació a la Casa d’Oficis de Vista Alegre, gràcies al programa JENP.

No sabia ni en què consistia el programa, ni quines tasques duia a terme la Casa d’Oficis, però quan em van oferir la feina, vaig informar-me i no vaig dubtar en acceptar“. I és que pel seu perfil acadèmic, Nacho encaixava perfectament en un lloc des d’on podria aplicar els seus coneixements d’assessorament psicològic educacional per a reorientar a joves d’entre 16 i 29 anys, amb estudis bàsics no finalitzats i/o amb dificultats per a la inserció laboral.

Autonomia i integració laboral des del primer dia

Durant aquests sis mesos de contractació, Nacho ha treballat amb joves del barri de Vista Alegre, tant de forma grupal com individual. Ha dirigit sessions en grup per treballar competències transversals i desenvolupar càpsules formatives monogràfiques sobre salut mental, elaboració de currículums, etc. Individualment, s’ha centrat a atendre joves amb dificultats per definir la seva trajectòria, oferint recursos i eines adaptades a cada cas.

L’objectiu és poder donar eines que siguin útils per a qualsevol cas, independentment de la seva formació o trajectòria professional, per donar una mica de llum al futur de tots els joves que ajudem“. En aquesta primera experiència laboral relacionada amb els seus estudis, Nacho ha pogut treballar de forma autònoma gairebé des del primer dia, “un cop vaig aprendre el funcionament de la Casa“, i gràcies a la confiança plena dels seus superiors.

Precisament aquesta autonomia i el fet de sentir-se integrat com un treballador més des de bon començament, és el que Nacho destaca més del JENP. “En un món laboral on és tan difícil trencar la roda de la primera experiència laboral (si no tens experiència, no et contracten; si no et contracten, no pots arribar a tenir experiència), que aquest programa et garanteixi poder treballar d’allò que t’has format i d’allò que et vols dedicar, és una oportunitat única que no pots deixar escapar“.

I què oferirà a Nacho el seu futur? D’entrada, centrar-se en la recerca de feina dintre del sector de la psicologia educativa, sense renunciar a treballar en altres sectors, i amb la voluntat de continuar formant-se. “Per a tenir èxit en l’actual món professional, crec que s’ha de tenir capacitat d’adaptació, i la formació és fonamental per a tenir la preparació suficient que et permeti desenvolupar qualsevol feina a la qual puguis optar“. Formació, eines i recursos. Els mateixos que durant aquests sis mesos Nacho ha proporcionat als i les joves de la Casa d’Oficis de Vista Alegre.

Deja un comentario

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *